klik jer!!!

Sunday, January 15, 2012

ceritera semalam,,,

asalamualaikum semua pembaca di blog nie,,,aku harap korang sihat selalu yer??dah makan??haha,,,soalan yang menggerunkan korang kan btl x?sbnarnya aku nk korang belanje,,,hahaha,,,,entry kali ni aku nk cerita pasal semalam,,,,korang tahu pe tu maksud semalam???he3,,,,cepat2 jawab,,,soalam cepu mas nie,,,

semalam aku dan geng2 spr upsi g ke kay el untuk menebus baucer yang telah kami dapat,,,aku juga bersama2 degn orng yang aku sayang, aiyennk bersama2 berjalan menuju ke kay el.,,kami bertolak kol 10 kot,,,memg excited taw nk g tebus buku,,,yang paling kami xsuke,aku ingat bas stop kt pudu upenye die stop kt hang tuah,,,perghhh,,,kne lak kami berjalan,,,pas tu kiteowg g kl sentrel, kan ade MPH fair,,kan2?tapi sayang hajat kiteowg xdpt tukar baucer kt situe,,,,

ha, bohong la kalo kuar g kay el xmakan kan?btul x??disebabkan perut kami yang sudah kelaparan kami terus je ke mcD yang terdapat kt kl centrel tue,,,macam2 gelagat mse makan,,ade yang pedas,de yang kenyang dan yang paling penting sos nak banyak,,,tu keje farid la yer,,,errrrrkkkk,,,alhamdulillah,selepas kami kenyang kami ke times square dgn harapan de kedai yang boleh kami tukar dgn baucher tue,,,,

sampai je kami di pintu time square, ade la umat tue terus je mencari barang2 yang berkaitan dengan wanita,,agak2 pe yang dieorang cari,,,hahaha,,,pikir2 kan???

memang best la berjalan2 ngn kwn2,,,banyak telatah yang blh dijadikan pengalaman dalam hidup,,,,mse dok tggu farid naik train ke tbs, sedih pon ade kan kwan2, aiyennk, zai, laili, shima, yaya dan raihan????smoga die selamat sampai kt umah,,,

akhirnye selepas je solat asar, kami semua mangambil keputusan untuk terus blik,,,mse nk ke pudu central si raihan bawak kami betul2 jalan kt kay el,,,satu kay el berjalan,,,cian dak2 ni,,,kami membeli tiket dan pulang ke tanjong malim,,,walaupon penat tapi memg best,,,

p/s::::

disni aliff nk minx maap sekiranya dalam perkenalan kite, ade wt salah,,,,
doakan alip dpt tempuh tgggjwb selepas ini,,,'
semoga ukhwah kite semakin kuat sem depan,,,
harap result gemoak,,,dekan semua,,,amin,,,,,

aku sayang semua adik beradik aku,,,
saya sayang awak,,,aiyennk,,,

tue je dari

areaiy8990
cinta dua hati

Thursday, January 12, 2012

surat yang bakal diberikan kepada familyku,,

entery waktu ni,,,aku nk bg surat nie kt family aku,, berharap pe yang aku ingikan akan menjadi knyataan,,,amin...


SURAT UNTUK ABAH DAN IBU


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kepada abah yang ku kasihi dan ibu yang ku cintai,,, Apa khabar dgn keluarga di kampung?  Semoga hendaknya dlm keadaan sihat & mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Along  pun tak berapa jelas mengapa Along  nak tulis surat ni kpd abah dan ibu. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar Along tulis surat utk abah dan ibu. Selalunya kalau ada apa2 pun, Along selalu telefon saja berbanding utk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yg Along tak boleh nak cakap melalui telefon lebih suka utk membincangkannya dlm bentuk surat.

Dipendekkan cerita, Along  sebenarnya utk meminta redha dr abah dan ibu utk bernikah. Mungkin abah dan ibu terkejut apabila Along cakap macam nie.Along bercadang utk bernikah dlm tempoh kurang dari satu tahun dr sekarang. Adam nak nikah nie bukan krn nafsu semata2 tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian drpd agama. Selain itu, dgn nikah, Along akan lebih terpelihara drpd melakukan sebarang maksiat kpd ALLAH.

Along bukan terburu2 utk bernikah, tapi Along nak abah dan ibu  boleh faham konsep nikah yg sebenarnya di dlm Islam. Islam menganjurkan nikah adalah utk mengurangkan berlakunya maksiat di dlm masyarakat seperti zina.

Mengikut kajian yg dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yg cemerlang adalah terdiri drpd mereka yg telah berkahwin. Ini krn pasangan yg telah berkahwin merasakan mereka ada tanggungjawab yg harus mereka pikul & akhirnya mereka bersungguh2 dlm pelajaran utk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yg bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti Along, ramai pelajar yg ‘bercouple’ & mereka boleh belajar seperti biasa. Kan elok, kalau ibu bapa mereka membenarkan mereka bernikah & mereka pun boleh belajar seperti biasa. Yg ini adalah yg disuruh dlm Islam. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kpd benda baik atau buruk.

Mengenai calon, Along sudah ade pilihan hati Along. Lagipun abah dan ibu pasti mngenali siapakah gadis yang dah bertahta kt ati Along.. hal ini kerana Along lebih suka calon tu Along yg pilih sendiri. Along nk hidup dengan insan yang mampu menjaga Along dn menyayangi Along sebagaimana abah dan ibu menyayangi Along.

Abah dan ibu mungkin akan bertanya bagaimana pulak Along akan memberikan nafkah zahir & batin kpd isteri yg Along nikahi nanti. Seperti yg Along katakan awal2 tadi, Along nak nikah bukan krn nafsu semata2. Dlm tempoh Along belajar & perempuan tu juga sedang menuntut di unversiti, maka Along  akan pastikan yang terbaik.

Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki & perempuan yg dulunya terbatas kini telah tiada. 
 Kalau Along telefon dia, Along dapat pahala, 
 Kalau Along rindu kat dia, Along dapat pahala, 
 Kalau Along bagi hadiah kat dia, Along dapat pahala, 

jadi, Along nak tanya pd ayah & bonda, adakah abah dan ibu sanggup utk mengikut Sunnah Rasul yg tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita.
Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan Along masih belajar & juga dia masih belajar, maka Along akan berbincang dgnnya utk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib Along bagi sebagai suami walaupun dlm jumlah sedikit. 

Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju utk menerima RM50 sebulan, maka Along akan bagi dia sesuai dgn kehendaknya. Lagipun, utk sementara waktu ini, biarlah abah dan ibunya menanggung makan, minum & pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami.

Tapi tak salah kalau ibu bapanya sanggup utk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah & berumah tangga). Macam sekarang nilah, kalau nenek bagi ibu baju sebagai hadiah, takkan ibu tak terima & bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Ibu  akan terima juga. Betul x ibu?

Kalau nenek menjamu ibu dgn makanan, ibu jangan tak makan krn dgn alasan yg patut menanggung makan minum kita adalah suami. Yg penting, isteri mesti redha dgn apa yg diberi oleh suami. Kalau abah dan ibu masih kurang jelas, bolehlah bertanya kpd ustaz mengenai masalah ini. Abah dan ibu  jgn risau, sebelum Along nak nikah, Along akan jelaskan hal ini kpd bakal isteri Along. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak Along  tangguh dulu. Apa2pun, Along  tegaskan sekali lagi, Along  nikah ni bukan krn nafsu semata2, tapi adalah utk memelihara seluruh anggota zahir & batin ini dr terjebak ke perkara yang teruk.

Along tengok semua kawan – kawan Along nikah awal dlm umur 22 tahun.  Along cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu Along tua nanti, Along  tak risau sebab waktu tu anak2 dah besar & mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak2 Along nanti baru masuk darjah satu, ada yg ambik PMR atau SPM & perlu banyak duit. Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat.

Mahu tak mahu, dah tua2 kena kerja juga banting tulang nak sara anak² yg masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kpd ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal & maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yg muda pun mati). 

Along  juga harap, anak2 Along nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih drpd datuk & neneknya sebelum abah dan ibu meninggalkan dunia yg fana ini.

Diharap abah dan ibu tak terkejut dgn kehadiran surat ini. Along nak abah dan ibu terima surat sebagai satu surat biasa yg tak perlu utk dijadikan isu keluarga yg besar. Sebab bagi Along, kalau Along  membicarakan masalah ni, ia adalah satu yg normal sebab Along  pun seorang lelaki yg akhirnya akan bernikah jua.

Diharap abah dan ibu dapat membaca surat dgn ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana² pihak. Along tidak memaksa abah dan ibu  utk menyetujui 100% apa yg Along  katakan ini, tapi jika ada kebenaran dlm hakikat, apa salahnya utk kita menerimanya dgn hati yg lapang & fikiran yg terbuka.

Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu utk minta izin kalau nak nikah tapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dlm kita nak buat keputusan. Sebab redha ALLAH adalah berserta dgn keredhaan abah dan ibu. Berbanding dgn perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dlm pernikahan nanti.

Akhir kata, doakan  Along di sini agar dipermudahkan urusan di dunia & di akhirat. Kirim salam dgn semua ahli keluarga. Along berharap selepas ibu membaca surat ini, ibu jangan fikir yang bukan2. Along tulis surat ini kerana along benar2 ingin bernikah. Along berjanji xkan melupakan tanggungjawab Along pada keluarga kita. along akui itu semua.

Assalamualaikum,anakmu

Along,
( Mohammad aliff)



areaiy8990

editing picture

bismillahirahmannirrahim,,,
selamat pagi semua
harap shat2 selalu yer,,,

kali ni entry blog areaiy tentang edit pic
haha,,,
pic ni sewaktu nk g exam n majlis perkahwinan abg psgn areaiy
hehe,,,
maap la kalo x ok yerk...



k,kang kalo de pic or entry 
areaiy upDATE lg yer,,,
trimas...




areaiy8990

Tuesday, January 10, 2012

gambar2 lama,,,kenangan tue,,,

asalamualaikum semua,, 

harap semua shat2 belako la yer,,

selamat pagi semua,,,hahaha,,,

sbelom g exam nie aku tergerak lak nk post pasal gamba2 lme aku,,

 aku xde kamera tp pnjm kemera kawan,,

snap2,,,pasto edit he3mmm,,,,

di bawah ni aku sertakan gambar ala2 model la ktekan he3,,

,zzzaaassshhhhh!!!













fuh,,ni la hasil snap aku,,,,entah pape kan??

saya budak baru belajar,,,

k semoga masa akan datang aku akn jd lebih baik,,amin,,,

salam akhir dari,,,,




areaiy8990
chaiyok!!!

entry pagi2

bismillahirahmanirrahim,,,
selamat pagi semua,,aku harap semua shat selalu,,,tergerak lg aku nk tulis blog pgi2 bute mcm nie (sambil tgk kwn aku nie tidow mengigau),,hahaha,,,ebtry aku kali ini bukan pasal pape pon tapi nk post tentang kebangkitan aku,,,setelah puas aku mendiamkan diri kini tiba masa untuk aku bangkit daripada semua tanggungjawab yang aku telah tinggalkan,,maapkan aku ye kerana selama ini tidak memberikan komitmen,,,aku jnji akn wt yang terbaik jika aku memegamg tanggungjawab tue..

aku xleh tidow la,,xthu knpe???mood stdy xsampai lagi padahal esok aku de exam,,3jam kreadit lak tue,,hahaha,,,bg aku relax jer,,bukan nk berlagak tapi semua jwpn dh de,,,just tnda yg mana paling tepat,kan??hidup nie kadang kala kita xperlu nk terlampau kejar sgt,,bukan pe aku takut nanty korg gak yang terkilan,,,hahaha,,,pndai2 je kan,,,

dh nak masuk sem4 upenye aku nie ek,,tp perangai mcm budak2 lg kan??erm,,,aku bertuah sgt2 dpt stdy ky upsi nie,,,jujur aku ckp yang aku bukan sebenarnya nk jd cikgu tp bila dapat u pendidikan nie, aku rase best lak,,,haha,,,gelak je aku nie kan,,,ngis lak la,,

banyal lengn aku sem3 nie,,,dngnn kwn2, duit, rakan sejawatan dan yang paling penting ialah semangat aku kt upsi ini,,,NURRUL AIN BINTI MOHD MOPTI,,,thank bnyk2 sebab sudi teman b dikala b sush dan senang,,,


thank yer syg sebab sudi jd peneman b
sayang kamoo,,,,



areaiy8990

Monday, January 9, 2012

cinta matiku,,


assalamualaikum semua shbt2 ku,,,
dah lame aku xupdate blog aku ni kan?
so, arini dh start nk mengaktifkan blog nie semula,,,,


1thn 5bln sudah hubungan kite kan nurrul ain,,,
bnyak sungguh knangan yg kite lalui kan?
sama2 hadapinye kan?
sush senang bersama, kan?





aku bahagia kerana dia
aku sayang kamu, kata aku,
aku sayang kamu juga, kata dia,
dan begini lah kami
sentiasa hidup dalam senyuman
susah senang bersama,,,,



nukilan

areaiy8990